Zoeken sluiten

‘Wat is aantrekkelijk werkgeverschap voor jou’

We vinden het belangrijk dat iedereen zijn zeggenschap gebruikt. Want zeg nou zelf: één ondernemingsraad kan toch niet spreken voor 2600 medewerkers? Daarom heet zeggenschap bij ons ‘Jij maakt de JP’. Medewerkers die mee willen praten over een bepaald onderwerp zijn van harte welkom. Zo organiseerden we in het najaar van 2022 vier goed bezochte bijeenkomsten over aantrekkelijk werkgeverschap. Dit is een impressie van de bijeenkomst op 28 november 2022.

“Aantrekkelijk werkgeverschap is een breed begrip”, zegt bestuurder Tanja Scholten. “En het verandert ook gedurende de tijd. Net zoals meer dingen veranderen. De tijd dat we 100 tot 200 brieven op een vacature kregen, ligt ver achter ons. Ook leven we in een tijd waarin alles duurder wordt. Moeten we daar iets mee? En zo ja, wat? Wij willen jullie ideeën ophalen, zodat we het goed blijven hebben met elkaar.” Tanja daagt de aanwezige medewerkers uit: “Wat is aantrekkelijk werkgeverschap voor jou?”

Kijken naar het functiegebouw
Eerst geeft Marijke van P&O een korte toelichting op het onderwerp ‘functies en inschaling’. “We merken dat dat leeft in de organisatie.” Ze vertelt dat ‘hoe ziet je werk eruit?’ de basis is. “Dat wordt dan vastgelegd in een functieomschrijving. Waarna inschaling plaatsvindt volgens het puntensysteem van FWG, een objectief weeginstrument. Dat hebben we een aantal jaar geleden gedaan. Maar de zorg is in beweging. En dat vraagt om opnieuw kijken naar het functiegebouw. Dat zijn we nu samen met een extern bureau aan het verkennen en onderzoeken. Daarna willen we ook met jullie hierover in gesprek. Wordt vervolgd dus!”

Denk groots!
Vervolgens gaan de aanwezige medewerkers in groepen aan de slag. Vijf thema’s geven alvast een beetje richting: salaris & functieomschrijving, leren & ontwikkelen, secundaire arbeidsvoorwaarden, werken vanuit de bedoeling, en ‘en verder’. En de opdracht daarbij luidt: ‘Denk groots! Laat je niet belemmeren door geld of gewoonte!’ De groepen zijn gemêleerd als het gaat om rollen, aantal dienstjaren bij de JP, soort locatie en werkgebied. Dat maakt dat onderwerpen binnen één groep vanuit verschillende perspectieven bekeken worden. Nu de dagen van het jaar korter worden en we richting de feestdagen gaan, is het toepasselijk om aan de hand van een ster het gesprek aan te gaan. In iedere punt van de vijfster staat een andere vraag.

“We mogen niet wegraken van de bedoeling”

Vergoeding woon-werkverkeer
“Waar moeten we mee door, waarmee moeten we stoppen, waar moeten we meer mee doen, waarmee minder en waar moeten we mee starten?”, vraagt procesbegeleider Gerjanne. Annelies trapt af met de vergoeding woon-werkverkeer. “Kilometers worden vergoed van 10 tot maximaal 65 kilometer. Ik zeg ‘stop met die grens’. Zelf woon ik 90 kilometer van mijn werk, ik leg dus altijd bij. Maar het gaat me niet zozeer om de benzinekosten als wel om het grotere geheel: beperkt het maximumaantal kilometers dat vergoed wordt mensen om te werken waar ze willen?”

Persoonlijk keuzebudget
Milou vindt het fysiek en mentaal welbevinden van medewerkers belangrijk. “Als we dat bevorderen, doenmensen hun werk beter. Geef bijvoorbeeld een compensatie voor een sportschoolabonnement.” “Vitaliteit, een mooi thema!”, zegt Gerjanne. “En als je daarop door droomt?” “Dan droom ik van een persoonlijk keuzebudget”, antwoordt Milou. “Dat je kunt uitgeven aan sporten of mindfulness of een cursus om je financiën op orde te krijgen, aan iets dat bijdraagt aan hoe je je voelt.” Carmen: “Dat brede spreekt mij erg aan, Milou!”

Beloning kan doorslag geven
“Wat maakt dat wij nog steeds vasthouden aan de CAO Gehandicaptenzorg en niet kiezen voor de CAO sociaal werk?”, vraagt Yvette. Bianca vult aan: “Of de CAO ggz. Een vriendin doet ongeveer hetzelfde werk als ik, maar dan in de ggz. Ze heeft een heel ander salaris.” Amber verbindt het met ‘waardering voor wat we doen’. “Wanneer op vacatures weinig sollicitanten komen, kan beloning de doorslag geven”, aldus Anna. “Het helpt ook om mensen vast te houden”, voegt Milou toe. “En hoe zit het eigenlijk met een extra vergoeding als je op korte termijn een dienst overneemt?” “Volgens de CAO heb je daar recht op”, zegt Bianca. “Maar ooit is uitgezocht dat hier de CAO niet leidend is. Dát zou ik graag duidelijk willen hebben: wanneer volgen we de CAO en wanneer niet?”

Elkaars kwaliteiten benutten
Amber zou een nieuwe functie tussen begeleider en locatiecoördinator willen creëren. “Bijvoorbeeld een coördinerend begeleider die overstijgende taken voor de cliënten en het team uitvoert. En zorgt dat alle ondersteuningsplannen kloppen, er verdieping aan geeft.” Amber en Yvette volgen allebei een hbo-opleiding. “Het is fijn als je na het afronden van je opleiding wat meer kan in je dagelijks werk”, zegt Yvette. “Maar locatiecoördinator is dan weer een te grote stap. Bij andere organisaties is een tussenstap wel mogelijk, maar liever blijf ik bij de JP. Omdat het leuk werken is.” Anna maakt een bruggetje naar ‘elkaars kwaliteiten benutten’. “Ik heb een collega die niet zo graag plannen schrijft, maar hij is een kei van een begeleider. Ik zou best wat meer aan de plannen willen doen, dat vind ik leuk. En hij wat meer cliëntbegeleiding.”

Samenwerking tussen locaties
Zowel Milou en Bianca als Amber, Yvette en Gaulicia hebben ervaring met samenwerking tussen locaties. En dat bevalt heel goed. Milou: “Daardoor heb je meer aanspreekpunten en dus meer keuze. De ene locatiecoördinator heeft nou eenmaal andere kwaliteiten dan de ander. Dat werkt heel prettig.” “En op de andere locaties kun je dingen halen waar je op je eigen locatie weer mee verder kunt”, vult Gaulicia aan. Ook voor de locatiecoördinatoren is “We mogen niet wegraken van de bedoeling” samenwerken fijn, voegt Annelies toe. “Kijken in elkaars keuken kan heel helpend zijn. We schuiven zelfs af en toe aan bij elkaars teamoverleg.” “Misschien kan daar een pool voor worden opgezet?”, oppert Anna.

Eigenaar van zeggenschap
En dan is het alweer tijd om af te sluiten. Hoe vonden de medewerkers deze Jij maakt de JP-bijeenkomst? Locatiecoördinator Annelies vindt het vanzelfsprekend dat ze er is. “Als je de kans hebt om mee te praten, moet je die ook pakken en je laten horen. Ik voel me eigenaar van zeggenschap. En ik ben blij dat we weer met ontwikkeling op alle vlakken bezig zijn. In de coronatijd heeft dat toch een beetje stilgestaan.” Voor begeleider Ingrid is de JP nog een ontdekkingstocht. “Ik heb 28 jaar bij een andere organisatie gewerkt en ben 2,5 jaar geleden overgestapt naar de JP. Zomaar, out of the box. Ik ben nog een beetje aan het puzzelen of de JP echt bij mij past. Maar vandaag heb ik daar weer meer gevoel bij gekregen. Heel concreet heb ik de vraag ingebracht waarom meerwerkuren niet uitbetaald worden.” Locatiecoördinator Loes is trots. “Bij mij overheerst het gevoel dat we veel dingen goed doen. Verder hoop ik dat het ons lukt om bij de eenvoud te blijven. We mogen niet wegraken van de bedoeling.”