Jildou, begeleider bij de JP

Als begeleider ondersteun je mensen meestal voor een langere periode. Je bouwt dan een band op. Het gebeurt weleens dat je eigen normen en waarden niet overeenkomen met die van de mensen die je ondersteunt. Voor mij betekent professionaliteit dat je je eigen normen en waarden kunt parkeren, zodat je mensen open tegemoet kunt treden.

Zo was ik een tijd betrokken bij een gezin waar de jonge kinderen duidelijk geen goede verzorging kregen en in mijn bijzijn werden uitgescholden. Er waren ook signalen dat er soms klappen vielen. Toen ik voor het eerst bij dat gezin kwam, vond ik dat niet normaal, maar in de loop van de tijd wende ik er op een bepaalde manier aan.

Voor mij betekent professionaliteit dat je je eigen waarden en normen kunt parkeren.

Professionaliteit betekent voor mij dat je je ervaringen met collega’s deelt, ook je ‘onderbuikgevoel’. Dat deed ik in deze situatie. Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat we onze grenzen verlegden en dat we actie moesten ondernemen. Om te bepalen of ons gevoel dat de situatie niet oké was ook klopte, zijn we in gesprek gegaan met een consulent van de gemeente. Daarna kwam ook de Raad voor de Kinderbescherming in beeld.

Tenslotte is professionaliteit voor mij dat je, naast het inschakelen van de juiste instanties, de moed hebt om de betrokkenen te informeren over de stappen die je zet. Dat je je uitspreekt over je professionele grenzen, ook al voel je je met hen verbonden.

Bekijk de andere waarden