Gerda, voormalige lid raad van toezicht van de JP

Ik ben een paar jaar lid van de raad van toezicht geweest. Bij de waarde ‘aanspreekbaarheid’ komen woorden als ‘vertrouwen’ en ‘dialoog’ in me op en die kwam ik hier ook daadwerkelijk tegen. Regelmatig bezochten we locaties om te ervaren hoe het werk er écht aan toegaat. Tijdens die bezoeken ervaarde ik hoe belangrijk het is om eerlijk en oprecht met elkaar in gesprek te zijn en te blijven, van elkaar te leren en elkaar te durven aanspreken.

Het is belangrijk om eerlijk en oprecht met elkaar in gesprek te zijn, van elkaar te leren en elkaar te durven aanspreken.

Op één van de locaties van de JP is iets tragisch gebeurd, een hele heftige gebeurtenis voor alle betrokkenen. Er waren veel emoties, toch ondersteunden cliënten, verwanten én medewerkers elkaar. Dat was indrukwekkend om te zien, echt een schoolvoorbeeld van hoe je met elkaar omgaat. Natuurlijk was het ook wel eens moeilijk en dan moest er af en toe een stapje teruggezet worden, bijvoorbeeld omdat er te veel emotie was. Het valt niet mee om dat te zeggen … Dat je het juist wél uit kunt spreken en dat iemand zich dan gesteund voelt en niet gekwetst, die aanspreekbaarheid, dat is hoe het moet zijn. Echt met elkaar in gesprek zijn dus, zonder angst over wat de ander daarvan vindt.

Bekijk de andere waarden